Bosch Serie 2 (BGLS2FRESH) review

96.00

7.1 Review score
Een compacte en lichte stofzuiger met zak, die met name geschikt is voor de wat kleinere schoonmaakklusjes.
Prestaties
6
Gebruiksgemak
7.5
Design
7
Onderhoud
8
Prijsgeschiedenis
×
Prijsgeschiedenis voor Bosch BGBS2BA1P Serie 2 - Stofzuiger met zak - Zwart
Laatste updates:
  • €96,00 - 02/02/2024
  • €99,00 - 01/02/2024
  • €88,00 - 25/01/2024
  • €89,00 - 22/01/2024
  • €88,00 - 12/01/2024
  • €89,00 - 02/01/2024
  • €93,95 - 28/12/2023
  • €93,01 - 25/12/2023
Sinds: 13/12/2023
  • Hoogste prijs: €99,00 - 01/02/2024
  • Laagste prijs: €88,00 - 12/01/2024
Last updated on 18/02/2024 4:21 pm
Categorie:

Een compacte en lichte stofzuiger met zak, die met name geschikt is voor de wat kleinere schoonmaakklusjes.

Laatste update: 18/02/2024

Uw recensie toevoegen
bosch serie 2 stofzuiger met zak review vacuumtester

De Bosch Serie 2 is een zeer compacte stofzuiger mét zak. © Vacuumtester.com

Wat een super kleine stofzuiger! Dat is mijn eerste indruk als ik de Bosch Serie 2 voor het eerst zie staan. Ik heb besloten om deze stofzuiger met zak aan te schaffen en hem uitgebreid te testen. Goed om te weten: er zijn veel verschillende modellen binnen de Bosch Serie 2 lijn, maar de specificaties zijn hetzelfde. Het verschil tussen de modellen binnen de Bosch 2 Serie zit hem met name in de meegeleverde accessoires, het soort motor en het gebruik van gerecyclede materialen. Voor mijn review heb ik gekozen voor de Bosch BGLS2FRESH, een populaire keuze op dit moment omdat deze vaak in de aanbieding bij webshops als Lidl en Bol.com.

Design van de Bosch Serie 2 stofzuiger

De Bosch Serie 2 stofzuiger is de kleinste Bosch stofzuiger op de markt. Sterker nog: het is misschien wel de kleinste stofzuiger die ik ooit heb getest. De stofzuiger voelt stevig aan en ziet er best mooi afgewerkt uit. De Bosch BGLS2FRESH, die ik heb dus gekozen, is uitgevoerd in een witte kleur. Het gaat om een stofzuiger met zak: de BGL2FRESH wordt geleverd met een stofzuigerzak die ook nare geuren voorkomt. De kans op een stofzuiger die stinkt wordt hiermee een stuk kleiner.

bosch serie 2 design vacuumtester

Het design van de Bosch Serie 2 stofzuiger met zak. © Vacuumtester.com

Unboxing: dit ontdek ik in de verpakking

Bekijk in onderstaande foto de complete inhoud van de verpakking van de Bosch BGLS2FRESH.

bosch serie 2 bgls2fresh stofzuiger unboxing

De inhoud van de verpakking van de Bosch BGLS2FRESH stofzuiger. © Vacuumtester.com

  1. De Bosch BGLS2FRESH stofzuiger (met gratis AirFresh stofzuigerzak)
  2. Stofzuigerslang
  3. Combiborstel
  4. Meubelborstel en kierenzuiger
  5. Stofzuigerstang
  6. Handgreep

Noot: de inhoud van de Bosch Serie kan dus verschillen per model/type.

Prestaties: vloerentest, zuigkracht en filtratie

Tijd om de stofzuiger te testen. Ik heb de Bosch Serie 2 stofzuiger getest op drie verschillende vloertypen, ik heb de zuigkracht gemeten én een kijkje genomen onder motorkap om te zien welke filters er te vinden zijn.

Vloerentest: scoort prima op alle vloeren

De Bosch Serie 2 wordt dus geleverd met een combiborstel: deze maakt de stofzuiger geschikt voor alle vloertypen. Maar, of hij daar ook goed op presteert? Op houten vloeren heeft de stofzuiger geen enkel probleem met klein vuil: het wordt goed verwijderd en het stofzuigen gaat gemakkelijk. Met groter vuil (ik testte het met vuil ter grote van macaroni) heeft de stofzuiger wél moeite: het vuil wordt namelijk naar voren geschoven.

Wat ik daarbij ook opmerk is dat de stofzuiger voorzien is van wielen zonder rubberen rand: hiermee is er dus een kans op krassen op je vloer. Veelal houten vloeren? Neem dan zeker een kijkje bij mijn onderzoek naar de beste stofzuiger voor houten vloeren voor goede alternatieven.

BOSCH Stofzuiger BGLS2FRESH stofzuiger

Hier test ik de Bosch Serie 2 op houten vloeren (laminaat). © Vacuumtester.com

Op tapijt (hoogpolig en laagpolig) merk ik ook op dat de stofzuiger groter vuil naar voren schuift. Je moet de stofzuigerborstel echt even op tillen om het vuil op te kunnen zuigen. En of de stofzuiger geschikt is voor dierenharen? Ik zou hem persoonlijk niet snel kiezen, omdat er geen sprake is van een gemotoriseerde borstel. En ook het opzetstuk wat je erbij krijgt is niet heel erg effectief bij het verwijderen van dierenharen.

Zuigkracht en luchtsnelheidsmeting

De Bosch Serie 2 heeft een zuigkracht van zo'n 17 kilopascal (kPA). Dit komt overeen met de meting tijdens de – veel duurdere – Bosch BGL8SIL5 review (eveneens 17 kPa).

BOSCH Stofzuiger BGLS2FRESH zuigkracht

De zuigkrachtmeting met een vacuümtester. © Vacuumtester.com

Ook heb ik de luchtsnelheid gemeten. Deze komt uit op 28.5 meter per seconde. Dit is wel een aanzienlijk stuk lager dan de gemiddelde stofzuiger met zak, waarmee de stofzuiger dus iets minder krachtig is.

BOSCH Stofzuiger BGLS2FRESH airflow

De airflow (luchtsnelheid) meting. © Vacuumtester.com

Filters en luchtfiltratie

De Bosch Serie 2 stofzuigers hebben een luchtfiltratie van 99,95%. Dit komt overeen met het filtratieniveau van een HEPA 13 filter (>99,95%). De Serie 2 stofzuigers zijn voorzien van een stofzuigerzak, die ook dient als filter. Sterker nog: deze is voorzien van actieve koolstoftechnologie, waarmee ook nare geuren voorkomen worden. “Hij filtert 99,9% van alle fijne stofdeeltjes en de stofzak is hygiënisch te verwijderen“, meldt Bosch op haar website.

Gebruiksvriendelijkheid van de Bosch Serie 2 stofzuiger

Om de gebruiksvriendelijkheid van de Bosch Serie 2 stofzuiger te beoordelen, heb ik gekeken naar een aantal factoren. Denk aan het geluidsniveau, het gewicht en het maximale werkbereik.

Geluidsniveau: niet stil voor een stofzuiger met zak

De Bosch Serie 2 is een stofzuiger met zak: een van de grote voordelen ten opzichte van een zakloze stofzuiger, is dat hij vaak veel stiller is. Dit komt doordat de stofzuigerzak het geluid wat dempt. Toch blijkt de Bosch Serie 2 helaas niet enorm stil: met een geluidsniveau van 74.4 decibel (dB) is het een wat luidruchtige stofzuiger.

BOSCH Stofzuiger BGLS2FRESH geluidsniveau

De geluidsmeting van de Bosch BGLS2FRESH. © Vacuumtester.com

Gewicht: licht voor een stofzuiger op wielen

Het formaat van de stofzuiger verklapt al een beetje dat hij waarschijnlijk niet alleen klein, maar ook licht is. En dat blijkt het geval: met slechts 4,2 kilogram is een lichtgewicht stofzuiger. Het is zelfs een van de lichtste stofzuigers op wielen die ik ooit heb getest (tijdens de Philips Performer Silent review woog de stofzuiger 4 kilogram).

BOSCH Stofzuiger BGLS2FRESH gewicht

De Bosch BGLS2FRESh op de weegschaal. © Vacuumtester.com

Werkbereik (actieradius)

Het werkbereik, ook wel de actieradius, vertelt in hoeverre een stofzuiger geschikt is voor een oppervlakte. De snoerlengte speelt hierbij een grote rol. Het snoer van de Bosch Serie 2 stofzuiger is slechts 5 meter lang. Hierdoor is er sprake van een redelijk klein werkbereik (een actieradius van zo'n 8 meter). Is dit te klein voor jouw woning? Dan raad ik je aan om te kijken naar een stofzuiger met een lang snoer (>6 meter).

Veelzijdigheid

Bij de stofzuiger krijg je – naast de combiborstel – ook een opzetstuk die je op twee manieren kunt gebruiken: als kierenzuiger, om bijvoorbeeld tussen de kussens van de bank te stofzuigen, of als meubelborstel. Helaas is deze laatste niet gemotoriseerd, waardoor het een wat minder geschikte keuze als stofzuiger voor dierenharen. Geen hond of kat? Dan is deze stofzuiger prima te gebruiken voor de reguliere schoonmaakklusjes.

Onderhoud van de Bosch stofzuiger

Hoe gemakkelijk is de Bosch Serie 2 in onderhoud? Zoals inmiddels bekend is, gaat het hier om een stofzuiger met zak. Als de zak vol is, gooi je deze met vuil en al in de prullenbak, waarna je er een nieuwe zak in moet doen. Maar hoe groot is de capaciteit en hoe zit het met de onderhoud van de filters?

Stofzak: capaciteit en vervangen

De Bosch Serie 2 heeft een stofreservoir van 3.5 liter. Dit had ik eerlijk gezegd niet verwacht van een stofzuiger met dit formaat! Je zal de stofzuiger dus niet heel erg snel hoeven te legen. Het legen gaat gemakkelijk: wanneer je de stofzuiger uit de stofzuiger trekt, wordt deze automatisch afgesloten. Hiermee is de kans dat je in aanraking komt met stof minder groot. Interessant voor mensen met allergieën. De kosten van nieuwe stofzuigerzakken valt mee: er zijn pakketten van 10 stuks voor een bedrag van 10,95 euro beschikbaar.

Filters schoonmaken en vervangen

Ter behoud van goede schoonmaakprestaties en een lage stofuitstoot, zijn schone filters erg belangrijk. Goed nieuws: het HEPA filter van de Bosch Serie 2 stofzuigers is wasbaar. Deze kun je eenvoudig onder de kraan uitspoelen, waarna je ze – als ze volledig zijn opgedroogd – weer terug kunt plaatsen. Hoewel het filter wasbaar raadt Bosch wel aan om deze regelmatig te vervangen. Een nieuw filter kost gemiddeld € 7,95, dus dat valt ook mee.

BOSCH Stofzuiger BGLS2FRESH filter

Het filter van de Bosch BGLS2FRESH is wasbaar. © Vacuumtester.com

Conclusie Bosch Serie 2 BGLS2FRESH stofzuiger review

De Bosch Serie 2 stofzuiger is een kleine en lichtgewicht stofzuiger die je er even snel bij kunt pakken. Hij is geschikt voor alle vloertypen dankzij de combiborstel, maar heeft wel wat problemen bij groter vuil. Hiervoor moet je de stofzuigerborstel dus echt even optillen. Ook wordt hij niet geleverd met een gemotoriseerde (mini) borstel, waarmee hij ook wat minder interessant is voor huishoudens met een hond of kat.

Daarnaast is hij niet voorzien van rubberen wielen, waarmee hij een minder goede keuze is voor woningen met houten vloeren. De stofzuiger heeft een redelijk klein werkbereik dankzij het toch wel korte snoer (5 meter). Hiermee is de stofzuiger ook wat minder geschikt voor grotere woningen.

Ben je op zoek naar een goede en goedkope stofzuiger voor een klein appartement, zonder huisdieren en geen kwetsbare vloeren? Dan is dit een prima keuze. In alle andere gevallen zou ik toch even verder kijken. Ontdek interessante alternatieven voor specifieke behoeftes:

7.1Review score
Bosch Serie 2 (BGLS2FRESH) review
Een compacte en lichte stofzuiger met zak, die met name geschikt is voor de wat kleinere schoonmaakklusjes.
Prestaties
6
Gebruiksgemak
7.5
Design
7
Onderhoud
8

Specificaties

Prestaties

Zuigkracht (kPa): 17
Airflow (m/s): 28.5
HEPA filtratie:

Gebruiksvriendelijkheid

Gewicht (gr): 4220
Geluidsniveau (dB): 74.4
Dweilfunctie:
Gemotoriseerde borstel:
Verlichte borstel:
LCD Screen
Snoerlengte (m): 5
Accuduur (min): -

Design

Type: Sledestofzuiger
Stofopvang: Met zak
Draadloos:
Dweilfunctie:

Onderhoud

Capaciteit (cl): 3500
Wasbare filters:
Verwisselbare accu:

Prijs (Geschiedenis)

Prijsgeschiedenis
×
Prijsgeschiedenis voor Bosch BGBS2BA1P Serie 2 - Stofzuiger met zak - Zwart
Laatste updates:
  • €96,00 - 02/02/2024
  • €99,00 - 01/02/2024
  • €88,00 - 25/01/2024
  • €89,00 - 22/01/2024
  • €88,00 - 12/01/2024
  • €89,00 - 02/01/2024
  • €93,95 - 28/12/2023
  • €93,01 - 25/12/2023
Sinds: 13/12/2023
  • Hoogste prijs: €99,00 - 01/02/2024
  • Laagste prijs: €88,00 - 12/01/2024
Prijsgeschiedenis voor Bosch BGBS2BA1P Serie 2 - Stofzuiger met zak - Zwart
Laatste updates:
  • €96,00 - 02/02/2024
  • €99,00 - 01/02/2024
  • €88,00 - 25/01/2024
  • €89,00 - 22/01/2024
  • €88,00 - 12/01/2024
  • €89,00 - 02/01/2024
  • €93,95 - 28/12/2023
  • €93,01 - 25/12/2023
Sinds: 13/12/2023
  • Hoogste prijs: €99,00 - 01/02/2024
  • Laagste prijs: €88,00 - 12/01/2024
Bosch Serie 2 (BGLS2FRESH) review
Bosch Serie 2 (BGLS2FRESH) review

96.00

Vacuumtester NL
Logo
Shopping cart