Water in de stofzuiger: kun je hem nog redden?

Water in de stofzuiger

Ben je de badkamer aan het stofzuigen, kom je erachter dat je per ongeluk water hebt opgezogen. Het is een veelvoorkomend probleem. En ja, het is een probleem omdat een normale stofzuiger niet gemaakt is voor het stofzuigen van water.

Wees niet bang: vaak zorgen kleine hoeveelheden water niet voor grote problemen. Is er per ongeluk water in de stofzuiger gekomen? Ik vertel je alles wat je moet weten om je stofzuiger te redden.

Water in de stofzuiger komt vaker voor

Oeps! Er is water in de stofzuiger gekomen. Geen paniek: je bent niet de eerste die per ongeluk vloeistoffen heeft opgezogen met een stofzuiger.

Zo nu en dan krijg ik berichtjes binnen van mensen die water met hun stofzuiger hebben opgezogen. Vaak in de volgende situaties:

 • Het stofzuigen van de badkamer
 • Stofzuigen in de buurt van drinkbakken van huisdieren
 • Schoonmaken van de keuken
 • Stofzuigen terwijl de vloer net gedweild is
 • Opruimen van kapot gevallen drinkglazen
 • Stofzuigen rondom planten die net water hebben gekregen

Zelf een andere situatie meegemaakt? Laat het mij dan gerust weten, zodat ik het rijtje aan kan vullen!

Wat als er water in de stofzuiger is gekomen?

Wanneer je water hebt opgezogen hoeft de stofzuiger niet gelijk kapot te zijn. Vaak is het afhankelijk van de hoeveelheid water of je stofzuiger nog te redden is.

Ben je na het opzuigen van water doorgegaan totdat de stofzuiger niet meer zuigt? Dan is hij waarschijnlijk kapot gegaan. Het is daarom altijd belangrijk om direct te stoppen bij het per ongeluk opzuigen van vloeistoffen.

Laat je stofzuiger goed drogen

Je stofzuiger gelijk uitgezet nadat er water in is gekomen? Goed gedaan! Het is namelijk erg belangrijk om hem goed te laten drogen, voordat je er weer mee aan de slag gaat.

Ga je te snel weer stofzuigen, dan kan het water mechanische onderdelen bereiken waarna de stofzuiger onherstelbaar kapot kan gaan. Ook kunnen kleine hoeveelheden al zorgen voor een stofzuiger die stinkt of een verstopte stofzuigerslang.

Volg onderstaande stappen om je stofzuiger goed te laten drogen:

 1. Klik de verschillende stofzuiger onderdelen los (van zuigborstel tot stofreservoir/stofzak)
 2. Haal de filters* uit de stofzuiger (bekijk in de handleiding waar deze zich bevinden)
 3. Leg alle losse onderdelen op een oude krant in een warme omgeving
 4. Laat de stofzuiger open staan, nadat je de stofzak/stofreservoir en de filters verwijderd hebt
 5. Laat alles goed drogen en gebruik waar mogelijk een föhn, doe dit niet gehaast

* Heb je een andere vloeistof dan water opgezogen, dan is het sterk aan te raden om filters voor het drogen direct te wassen. Geen zorgen, een HEPA filter schoonmaken kan vaak gewoon onder de kraan.

Robbert Tigchelaar

Robbert Tigchelaar

Robbert Tigchelaar is de oprichter van Vacuumtester.com en is een ware stofzuiger-guru. Met meer dan 10 jaar ervaring in de wereld van elektronische apparaten weet hij als geen ander wat belangrijk is bij een stofzuiger. Als er een nieuwe stofzuiger verschijnt, staat hij dan ook te trappelen om deze uitgebreid te testen.

We will be happy to hear your thoughts

   Leave a reply

   Vacuumtester
   Logo
   Enable registration in settings - general