Kun je glas stofzuigen?

Kun je glas stofzuigen?

Een stofzuiger gebruiken we voor het opzuigen van stof, dierenharen en klein vuil. Maar, let op: je kunt niet elk type vuil zomaar opzuigen. Kijken we bijvoorbeeld naar het opzuigen van vloeistoffen, dan heb je daarvoor een speciale waterstofzuiger nodig. Hoe zit het eigenlijk met glasscherven? Kun je glas stofzuigen met een normale stofzuiger? Ik zocht het uit!

Waarom glas opruimen met een stofzuiger?

Om me heen kreeg ik veel vragen over wat je wel en niet kunt opzuigen. Een van de grootste voorwerpen is glas. En dat is – ook in deze tijd – geen gekke vraag. Valt er een glazen kerstbal kapot, nadat je tegen de kerstboom aan bent gelopen? Dan wil je natuurlijk weten of je hiervoor de stofzuiger kunt gebruiken. Hetzelfde geldt voor natuurlijk voor een wijnglas of een spiegel.

Het is geen gekke gedachte, want je wilt er natuurlijk zeker van zijn dat er helemaal geen glas meer te vinden is op de grond. Vaak pakt men eerst een stoffer en blik voor de grotere glasscherven, waarna de stofzuiger erbij gepakt wordt voor de kleine glasscherven. Dat blijkt toch niet zo’n goed idee als dat het lijkt…

Glas stofzuigen is geen goed idee

Ik raad je sterk af om glas te stofzuigen. Het kan een normale stofzuiger namelijk kapot maken. Of je nu een zakloze Dyson stofzuiger of een handstofzuiger erbij pakt: hij kan kapot gaan. Het stofzuigen van glasscherven kan resulteren in de volgende situaties:

 • Het glas kan vast blijven zitten in de stofzuigerslang of vloerborstel
 • De stofzuigerzak kan kapot gaan door scherpe glasscherven
 • Kleine glasdeeltjes kunnen in de stofzuigermotor terecht komen

Met bovenstaande gevolgen kan de stofzuiger zuigkracht afnemen. Of nog erger: de stofzuiger kan zelfs kapot gaan. Dit is niet alleen bij glas het geval: ook het stofzuigen van dennennaalden kan zorgen voor verstoppingen en verlies van zuigkracht.

Ik raad je sterk af om glas te stofzuigen. Het kan een normale stofzuiger namelijk kapot maken.

Daarbij kunnen glasscherven ook zorgen voor ongelukken bij het schoonmaken van de stofzuiger. Als je de stofzak uit de stofzuiger haalt, kan het glas zorgen voor een snee als je niet oplet. Hetzelfde geldt voor een HEPA filter schoonmaken en andere accessoires.

Een bouwstofzuiger kan wel glas stofzuigen

Graag sta ik nog even stil bij een speciaal type stofzuiger die wel geschikt is voor het opzuigen van glas: de bouwstofzuiger. Dit type stofzuiger, ook wel een alleszuiger genoemd, kan scherpe voorwerpen prima opzuigen. Dit komt omdat er vaak sprake is van een versterkte stofzuigerslang een sterkere stofzuigerzak.

Alternatieven voor het opruimen van glasscherven

Maar, hoe kun je glas op de vloer dan wel goed opruimen? Wanneer je iets van glas kapot laat vallen is het allereerst slim om schoenen aan te trekken. Dit voorkomt dat je straks in het glas gaat staan. Zorg ervoor dat huisdieren en kinderen op afstand blijven.

Vervolgens is het verstandig om een stoffer en blik erbij te pakken voor de grote glasscherven.

Pak een bezem voor de grotere scherven

Voor de kleinere scherven is het verstandig om een bezem voor binnen te gebruiken: deze is vaak ook prima geschikt voor het bezemen van klein vuil als zand of steentjes. Glas zal met zo’n bezem ook goed bij elkaar geveegd kunnen worden. Het is wel slim om de bezem na afloop goed uit te kloppen.

Klaar met bezemen en zie je geen glas meer en al het glas in de prullenbak gegooid? Dan kun je nu met een gerust hart de stofzuiger gebruiken om de vloer nog een keer te stofzuigen. Komt hij toch nog van pas!

Robbert Tigchelaar

Robbert Tigchelaar

Robbert Tigchelaar is de oprichter van Vacuumtester.com en is een ware stofzuiger-guru. Met meer dan 10 jaar ervaring in de wereld van elektronische apparaten weet hij als geen ander wat belangrijk is bij een stofzuiger. Als er een nieuwe stofzuiger verschijnt, staat hij dan ook te trappelen om deze uitgebreid te testen.

We will be happy to hear your thoughts

   Leave a reply

   Vacuumtester
   Logo
   Enable registration in settings - general