Hoe We Werken

Stofzuigers zijn er vandaag in enorme aantallen: stofzuigers met zak, zonder zak, draadloos en zelfs automatisch. En dat zijn nog lang niet alle modellen die je tegenkomt bij een groot aantal webshops. Het blijft natuurlijk de grote vraag wat de beste keuze is voor jouw woning.

Bij VacuumTester hebben we een duidelijke missie: jou helpen bij het ontdekken van de beste stofzuiger. Hiervoor doen wij grondig onderzoeken volgen we de laatste stofzuiger ontwikkelingen op de voet.


Over VacuumTester

In 2021 hebben we besloten om een internationaal portal op te poten te zetten die bezoekers moet helpen bij het ontdekken van de beste stofzuiger. VacuumTester is een onafhankelijk platform waar deskundige experts dagelijks onderzoek doen naar de beste stofzuigers op de markt.

Wij nemen ons onderzoek heel serieus en proberen het zo waardevol mogelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen. Zo ontdek je bij een stofzuiger onderzoek altijd een beste keuze voor de drie populairste stofzuiger modellen: de beste stofzuiger met zak, de beste zakloze stofzuiger en de beste steelstofzuiger.

We hebben ons platform zo ingericht dat je ook per model stofzuiger op zoek kunt gaan naar de beste keuze voor specifieke oppervlaktes: van de beste steelstofzuiger voor tapijt tot de beste zakloze stofzuiger voor houten vloeren.


Hoe We Stofzuigers Testen

Bij een stofzuiger zijn er een aantal factoren die erg belangrijk. Zo is de zuigkracht op specifieke vloertypen erg belangrijk om te onderzoeken. Ook de stofuitstoot is een belangrijke indicator om te bepalen of je te maken hebt met een goede keuze. Echter mogen ook zaken als de mobiliteit, het geluidsniveau en het gewicht niet vergeten worden.

Bij VacuumTester onderzoeken we in totaal acht belangrijke factoren. Met behulp van percentages komen we tot een uiteindelijk oordeel, waarmee we de stofzuigers kunnen rangschikken binnen onze onderzoeken. Bekijk de verschillende aspecten van een stofzuiger die wij onderzoeken met bijhorende weging.

1. Zuigkracht – 20%

De zuigkracht van een stofzuiger is erg belangrijk. Bij webshops worden stofzuigers vaak onderverdeeld in de geschiktheid voor specifieke vloertypen. Denk aan een goede zuigkracht op houten, harde of zachte vloeren. We doen bij VacuumTester altijd onderzoek naar de geschiktheid voor de volgende toepassingen:

 • Tapijt – hoogpolige en laagpolige tapijten (carpetten)
 • Huisdierharen – de zuigkracht voor het opzuigen van dierenharen
 • Harde vloeren – de zuigkracht op hardere vloertypen
 • Houten vloeren – denk hierbij ook aan laminaat, parket en hardhouten vloeren
 • Stenen vloeren – plavuizen, tegels en andere stenen vloeren

Hierbij is het ook belangrijk om te letten op de meegeleverde stofzuiger accessoires, waar we straks verder op terugkomen.

2. Stofuitstoot – 20%

Een stofzuiger zuigt lucht mét stof op, om deze vervolgens in de stofzuiger te filteren waarna de lucht de stofzuiger weer verlaat. Met behulp van filters, zogeheten HEPA-filters, worden stofdeeltjes gevangen. Hoe beter het filter, hoe beter de stofuitstoot. Bij VacuumTester checken we altijd de aanwezige filters en zoomen we in op de stofuitstoot. We baseren onze score op:

 • Aanwezige filters – we kijken welke filters er allemaal te vinden zijn
 • Type filters – wat voor soort filters zijn het?
 • Anti-allergie – is er ook sprake van een anti-allergiefilter?
 • Type filtering – we checken of er bijvoorbeeld gebruik gemaakt wordt van een cyclonische filtering

Los van de aanwezige filters onder de motorkap checken we ook de vervangbaarheid hiervan. Zijn ze bijvoorbeeld uitwasbaar, en zo niet; hoe duur zijn eventuele nieuwe filters.

3. Mobiliteit – 10%

De mobiliteit van de stofzuiger is erg belangrijk. Of we nu te maken hebben met een draadloze steelstofzuiger of een traditionele sledestofzuiger op wielen. Per type stofzuiger kijken we goed naar de mobiliteit in de breedste zin van het woord:

 • Mobiliteit sledestofzuiger – soort wielen, hoogte stofzuiger stang, draaicirkel
 • Mobiliteit steelstofzuiger – parkeerstand, hoogte stofzuiger, zuigmond bochten

Daarbij nemen we de stofzuiger ook echt in de hand om te kijken of hij ‘lekker stofzuigt’.

4. Geluidsniveau – 10%

Een stofzuiger maakt geluid. Althans, wij hebben nog nooit over een geluidloze stofzuiger ‘gehoord’. Het is een van de factoren die wij onderzoeken. Het geluid van een stofzuiger wordt uitgedrukt in decibel en is vaak bij de productbeschrijvingen te ontdekken.

We hebben zelf een schaal gemaakt van stille stofzuigers tot hele luidruchtige stofzuigers. We testen de stofzuigers daadwerkelijk met een decibelmeter en bepalen dan met wat voor soort stofzuiger we te maken hebben.

 • < 65 decibel – Hele stille stofzuigers
 • 65 – 70 decibel – Stille stofzuigers
 • 70 – 75 decibel – Reguliere stofzuigers
 • > 75 decibel – Luidruchtige stofzuigers

Om er zeker van te zijn dat we op een eerlijke wijze meten, stofzuigen we op het aanbevolen vloertype op de hoogste zuigkracht.

5. Gewicht – 10%

Het gewicht van de stofzuiger mag niet vergeten worden in ons onderzoek naar de beste stofzuiger. Zo bepaalt het gewicht hoe makkelijk je de stofzuiger kunt opbergen en hoe makkelijk je hem achter je aan rijdt (sledestofzuiger) of met je mee tilt (steelstofzuiger).

Net als bij het geluidsniveau hebben we een schaal gecreëerd voor verschillende gewichtsklassen voor een stofzuiger. Bekijk de schaal van VacuumTester hieronder.

 • < 4.5 kilogram – Hele lichte stofzuiger
 • 4.5 – 6.0 kilogram – Lichtgewicht stofzuiger
 • 6.0 – 7.5 kilogram – Reguliere stofzuiger
 • > 7.5 kilogram – Zware stofzuiger

We hebben het gewicht wel minder weging gegeven dan bijvoorbeeld de zuigkracht op specifieke vloertypen. In onze ogen is het gewicht namelijk wel belangrijk, maar is het doel van de stofzuiger – goed kunnen zuigen – veel belangrijker.

6. Accessoire – 10%

Wat niet vergeten mag worden is de meegeleverde stofzuiger accessoires. We hebben het hier met name over extra zuigmonden. Vaak worden de gebruiksmogelijkheden flink verbreed met extra opzetstukken. Zo kan een turboborstel ervoor zorgen dat je makkelijk dierenharen uit het tapijt kunt zuigen en kan je met een kierenzuiger makkelijk vuiligheid tussen de kussens van de bank opzuigen.

Er zijn veel verschillende stofzuigerborstels van elkaar te onderscheiden:

 • Parketborstel – zachte, harige borstel, voorkomt krassen op kwetsbare vloeren
 • Kierenenzuiger – smal mondstuk, bedoelt om tussen kieren te kunnen zuigen
 • Turboborstel – vaak een geautomatiseerde borstel voor dierenharen
 • Combi zuigmond – een borstel met meerdere zuigmonden in één
 • Meubelzuiger – zacht borsteltjes waarmee je meubels kunt afstoffen
 • Hardvuilborstel – geschikt voor wat harder vuil op te zuigen

Mocht er veel accessoires bijgeleverd worden, dan blijft het natuurlijk ook de vraag hoe het gesteld is met de opberging ervan. Wij smullen van geïntegreerde zuigmonden, bijvoorbeeld op de stofzuigerstang, maar dat is lang niet altijd het geval.

7. Stofzuiger Actieradius – 10%

Wanneer je te maken hebt met een traditionele stofzuiger met snoer is het erg belangrijk om te kijken naar de kabellengte. Het laatste wat je wil is constant de stekker te moeten verwisselen om weer verder te kunnen stofzuigen. Wanneer we het hebben over het totale bereik van een stofzuiger, spreken we over de stofzuiger actieradius.

De stofzuiger actieradius is de totale afstand van de stekker tot en met de zuigmond en geeft een goede indicatie van de geschiktheid voor groottes van kamers.

8. Prijs en beschikbaarheid 10%

Natuurlijk mag de prijs van een stofzuiger niet vergeten worden bij het onderzoek naar de beste keuzes voor de meeste mensen. Een stofzuiger kan erg goed zijn, maar als hij honderden euro’s kost dan is het niet altijd de beste keuze. We checken daarom ook of er nog steeds sprake is van een ‘gangbare’ prijs. Hierbij gebruiken we onze gezonde verstand.

Daarbij is het ook belangrijk om te checken hoe het gesteld is met de beschikbaarheid. Zoals we aangaven is VacuumTester een internationaal stofzuigerportal. De onderzoeksresultaten kunnen per land lichtelijk verschillen, gezien we onze lezers verder willen helpen. We maken vaker mee dat een stofzuiger in een specifiek land helemaal nooit geïntroduceerd is. Dan heeft het weinig zin om die als beste keuze te adviseren; je kunt hem immers niet kopen.

Totale beoordeling van de stofzuiger

Na het testen van de stofzuiger op alle bovenstaande elementen ontstaat er totale score. Laten we de verschillende onderzoeksfactoren met bijhorende weging nog een keer overzichtelijk op een rij zetten:

 • Zuigkracht: 20%
 • Stofuitstoot: 20%
 • Mobiliteit: 10%
 • Geluidsniveau: 10%
 • Gewicht: 10%
 • Accessoire: 10%
 • Stofzuiger Actieradius: 10%
 • Prijs en beschikbaarheid: 10%

Door de stofzuiger te onderwerpen aan deze weging ontstaat er een algemeen cijfer van 1 tot 10. Stofzuigers die boven een 7 scoren raden wij vaak aan als goede keuze. Scoort een stofzuiger een 8 of hoger, dan is de kans heel groot dat hij in de top 3 belandt van onze gidsen.


Ons Team

Onafhankelijke Stofzuiger Experts

ROBBERT
TIGCHELAAR
Hoofdredacteur

bram tigchelaar

BRAM
TIGCHELAAR
Hoofd vertalingen

ROEL
TIGCHELAAR
Redacteur

maarten reijneveld

MAARTEN
REIJNEVELD
Redacteur

Contact

Voor al je vragen over stofzuigers of onze aanpak

4 + 3 = ?