Beste stofzuiger voor tapijt

Heb je wel eens een tapijt uitgeklopt, nadat je deze hebt gestofzuigd? Je zult zien dat er alsnog ongelooflijk veel vuil uitkomt. Een tapijt of vloerkleed is ongelooflijk lastig te stofzuigen, als je niet de juiste stofzuiger in huis hebt. Een groot probleem, want een tapijt kan al snel een bron zijn van bacteriën als je deze niet goed onderhoudt.

Op basis van ongelooflijk veel reviews en onderzoeken, hebben wij een lijstje met de beste stofzuiger voor tapijt samengesteld. We hebben rekening gehouden met verschillende types. Ga jij voor een zakloze stofzuiger of een steelstofzuiger?

Beste stofzuiger voor tapijt in België in 2022

Zakloze stofzuiger
philips fc9745 powerpro expert

Philips FC9745/09 Power Pro Expert

De Philips FC9745/09 PowerPro Expert heeft een enorme zuigkracht op vloerkleden. Echter kun je dankzij de vele extra’s ook andere vloertypen aanpakken.
★★★★★
Stofzuiger met zak
miele complete c3 powerline

Miele Complete C3 PowerLine Cat & Dog

De Miele Complete C3 PowerLine is de beste keuze als stofzuiger met zak voor tapijt. Dit model is tevens een hele goede keuze voor het opzuigen van dierenharen uit tapijten.
★★★★★
Steelstofzuiger
dyson v15 detect absolute

Dyson V15 Detect Absolute

De Dyson V15 Detect Absolute is voorzien van lasertechnologie. Hiermee wordt vuil op je vloerkleed beter zichtbaar. Dankzij sensoren ontdek je ook wat je precies allemaal opzuigt.
★★★★★

Wat is belangrijk bij een stofzuiger voor tapijt

In de inleiding benoemden we het al: eigenlijk zijn er twee zaken die belangrijk zijn. Allereerst moet er sprake zijn van een hele goede zuigkracht op zachte vloertypen. Onder een zachte vloer valt zowel een hoogpolig en laagpolig tapijt. Ten tweede moet hij voorzien zijn van een zuigborstel die geschikt is om op vloerkleden en tapijten te kunnen stofzuigen.

Meerdere zuigborstels zijn geschikt voor tapijt

Er zijn meerdere zuigborstels geschikt voor het stofzuigen van vloerkleden. Zo krijg je bij heel veel stofzuigers een combiborstel. Hiermee kun je veel verschillende vloertypen stofzuigen: door een knopje aan de bovenzijde kun je het mondstuk omschakelen naar het juiste vloertype.

Echter zijn er ook stofzuigers met een speciale tapijtborstel. Dit type zuigmond is vaak helemaal plat en – in tegenstelling tot een parketborstel – dus niet voorzien van zachte haren. Hierdoor kan er tot diep in de vezels gestofzuigd worden.

Waar wij naar kijken bij de beste stofzuiger voor tapijt

In ons onderzoek naar de beste stofzuiger voor tapijt en vloerkleden hebben we gekeken naar verschillende factoren. Zo hebben we ons niet alleen verdiept in de meegeleverde extra’s, maar hebben we ook gekeken naar zaken als gemakkelijk hij te verplaatsen is op een tapijt. Sommige onderzoeksfactoren zijn afhankelijk van het model stofzuiger. Zo kijken we bij een steelstofzuiger naar de accuduur, waar we bij een sledestofzuiger juist kijken naar de snoerlengte.

Onderzoeksfactoren

Over het algemeen kijken we – ongeacht het type stofzuiger – naar de volgende punten:

 • Zuigkracht op zachte vloertypen: hoe goed doet een stofzuiger het op hoogpolige en laagpolige vloerkleden? Neemt hij veel vuil op en stofzuigt hij lekker over het tapijt heen?
 • Meegeleverde zuigborstels: welke zuigmonden krijgen we er allemaal bij? Enkel een combiborstel of ook een tapijtborstel?
 • Wendbaarheid van de stofzuiger: natuurlijk is de wendbaarheid van een stofzugier erg belangrijk. Zo checken we hoe goed je met een stofzuiger onder een tafel kunt stofzuigen.
 • Hoe goed hij ‘rijdt’op een vloerkleed: hoe gemakkelijk kunnen we de stofzuiger verplaatsen? Sommige stofzuigers moeten echt vooruit gesleept worden, terwijl andere erover lijken te glijden.

Voor welk model stofzuiger kun je het beste kiezen?

Zoals je hierboven hebt kunnen zien hebben we drie verschillende modellen uitgelicht: een stofzuiger met zak, een zakloze stofzuiger en een draadloze stofzuiger (steelstofzuiger). Elk model heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Voor de keuze voor een tapijt moet je rekening houden met het feit dat een stofzuiger op wielen over je tapijt heen getrokken moet worden.

Bij de keuze voor een stofzuiger voor tapijt moet je rekening houden dat een stofzuiger op wielen over je tapijt heen getrokken moet worden.

Bij een steelstofzuiger is dit niet het geval, waardoor een beschadiging van je tapijt minder snel zal voorkomen. Ook zal het wat makkelijker zijn om hiermee op een tapijt te stofzuigen, dan met een sledestofzuiger.

beste steelstofzuiger voor tapijt
Met een steelstofzuiger kun je makkelijker op een tapijt stofzuigen, gezien je geen stofzuiger op wielen achter je aan hoeft te slepen.

Aan de andere kant heb je bij een steelstofzuiger wel constant het hele gewicht in je hand. Hoewel een steelstofzuiger vaak enkele kilo’s lichter is dan een sledestofzuiger op wielen, kan het alsnog na een tijdje zwaar aanvoelen.

Robbert Tigchelaar

Robbert Tigchelaar

Robbert Tigchelaar is de oprichter van Vacuumtester.com en is een ware stofzuiger-guru. Met meer dan 10 jaar ervaring in de wereld van elektronische apparaten weet hij als geen ander wat belangrijk is bij een stofzuiger. Als er een nieuwe stofzuiger verschijnt, staat hij dan ook te trappelen om deze uitgebreid te testen.

We will be happy to hear your thoughts

   Leave a reply

   Vacuumtester
   Logo
   Enable registration in settings - general