Beste stofzuiger voor parket

Bij het stofzuigen op een houten vloer zit een ongeluk in een klein hoekje. Het gebruiken van een verkeerde zuigborstel kan resulteren in krassen of strepen op kwetsbare vloeren. Met een parketborstel of een combiborstel kan dit echter voorkomen worden. Zachte haren zorgen ervoor dat de stofzuigerborstel niet direct op de vloer komt te staan, terwijl er nog steeds sprake is van een enorme zuigkracht.

Om ervoor te zorgen dat jij straks de beste keuze maakt, hebben we onderzoek gedaan naar de beste stofzuiger voor houten vloeren. We zijn op zoek gegaan naar de beste keuze per stofzuiger model: van een draadloze steelstofzuiger tot een lichtgewicht zakloze stofzuiger op wielen.

Beste stofzuiger voor parket in België

Zakloze stofzuiger
philips fc9745 powerpro expert

Philips FC9745/09 Power Pro Expert

De Philips FC9745/09 PowerPro Expert is de beste zakloze stofzuiger voor houten vloeren. Dit model wordt geleverd met een parketborstel en heeft een enorme zuigkracht op harde vloertypen. Dankzij de grote rubberen wielen is de kans op strepen ook minimaal.
★★★★★
Stofzuiger met zak
philips fc8780 performer

Philips Performer Silent FC8780/09

De Philips Performer Silent FC8780/09 is de beste keuze voor een stofzuiger met zak voor kwetsbare vloeren. Dit model wordt eveneens geleverd met een zachte parketborstel. Rijdt erg makkelijk
★★★★★
Steelstofzuiger
dyson omni glide

Dyson Omni Glide

Liever draadloos stofzuigen op houten vloeren? Dan kun je het beste kiezen voor de Dyson Omni Glide. Dit model heeft twee zachte Fluffy borstels en maakt het mogelijk om 360 graden te draaien met het mondstuk. Hierdoor hoef je geen gekke schuifbewegingen te maken.
★★★★★

Wat is belangrijk bij een stofzuiger voor parket?

Wanneer je op zoek gaat naar een stofzuiger voor een kwetsbare vloer, is het belangrijk om te letten op de mate van bescherming die zuigborstel biedt. Zo is een parketborstel voorzien van lange, zachte haren, die de kans de op krassen doen minimaliseren. De zuigmond komt wat meer van de grond afstaan, wat bijvoorbeeld heel anders is dan bij een borstel voor een stofzuiger voor tapijt.

Maar niet alleen een zachte parketborstel is een belangrijk vereiste. De wielen van een stofzuiger zijn misschien wel net zo belangrijk: als deze niet voorzien zijn van een rubberen rand, kan dit ook snel zorgen voor strepen of krassen op je houten vloer. Hierbij speelt trouwens ook de wendbaarheid van een stofzuiger een grote rol: als hij minder gemakkelijk bochten kan maken kan dit zorgen voor beschadigingen.

Als de wielen van de stofzuiger niet voorzien zijn van een rubberen rand, kan dit ook snel zorgen voor strepen of krassen op je houten vloer

Kies bij deze vloeren voor een stofzuiger met een parketborstel

Hoewel we dit onderzoek hebben toegespitst op houten vloeren, zijn er nog veel meer andere vloeren die gevoelig zijn voor krassen en strepen. De volgende vloertypen bestempelen wij als kwetsbaar:

 • PVC vloeren
 • Laminaat vloeren
 • Parket en houten vloeren

In onze ogen is het bij bovenstaande vloeren noodzaak om een parketborstel of een combiborstel te gebruiken bij het stofzuigen. Let wel op bij het gebruik van een combiborstel op het volgende: als je hem vergeet om te schakelen als je van het tapijt naar een houten vloer gaat, kun je alsnog krassen maken. Onze voorkeur is dan ook een parketborstel.

combiborstel voor parket
Een combiborstel is ook te gebruiken als parketborstel. Let hierbij wel goed op het omschakelen als je van tapijt naar houten vloeren gaat, om krassen te voorkomen.

Hoe wij onderzoek doen naar de beste stofzuiger voor parket

Bij ons onderzoek naar de beste stofzuiger voor houten vloeren kijken we veel verder dan enkel de aanwezigheid van een parketborstel. Zo checken we ook wat voor soort wielen er onder een sledestofzuiger zitten en hoe het gesteld is met de wendbaarheid. Rijdt hij makkelijk achter je aan of kunnen de wielen een te scherpe bocht niet aan, met een streep op je vloer als gevolg?

Onderzoeksfactoren

Om te komen tot de beste keuze voor kwetsbare houten vloeren hebben we onderstaande factoren onderzocht.

 • Meegeleverde zuigborstels: wordt een stofzuiger geleverd met een zachte parketborstel? Bijna elke stofzuiger heeft wel een combi-zuigmond, waarmee we ook houten vloeren kunnen stofzuigen, maar dit heeft niet onze voorkeur.
 • Zuigkracht op harde vloertypen: natuurlijk moet er ook sprake zijn van een hele goede zuigkracht op harde vloertypen. Wat is de zuigprestatie in termen van stofopname op houten vloeren?
 • Wendbaarheid: hoe makkelijk rijdt een stofzuiger achter ons aan? Kan hij gemakkelijk bochten maken en is hij ook eenvoudig te gebruiken om onder een kast te stofzuigen?
 • Gewicht: het gewicht van de stofzuiger is hierbij ook belangrijk. Hoe lichter een stofzuiger is, hoe minder de kans op schade als hij per ongeluk omvalt op de grond.

Naast bovenstaande factoren checken we natuurlijk ook kenmerken als het geluidsniveau en stofuitstoot van een stofzuiger.

Een steelstofzuiger of een stofzuiger op wielen?

In ons onderzoek naar de beste stofzuiger voor houten vloeren hebben we drie modellen uitgelicht: een stofzuiger met een stofzak, een zakloze stofzuiger en een steelstofzuiger. Elke stofzuiger heeft zijn eigen unieke voordelen, ook als we kijken naar de toepassing op kwetsbare vloeren.

Kijken we naar een steelstofzuiger, dan heb je geen sledestofzuiger die je achter je aan hoeft te slepen. Hiermee is er dus ook geen kans op wielen die schade kunnen maken of die bij een te scherpe bocht een rubberstreep op je vloer achterlaat. Daarbij kun je met een draadloze steelstofzuiger veel mobieler stofzuigen en kun je hem voor de kleine hoekjes ook inzetten als handstofzuiger.

Kies je echter voor een stofzuiger op wielen, dan hoef je je geen zorgen te maken over een maximale accuduur en oplaadtijd. Je doet simpelweg de stekker in het stopcontact, waarna je eindeloos kunt stofzuigen. Hierbij kun je echter ook weer een keuze overwegen: ga jij voor een model met of zonder zak. Bij een sledestofzuiger met zak moet je constant nieuwe stofzuigerzakken kopen, maar is het legen een stuk hygiënischer. Een betere keuze dus voor mensen met een stofallergie.

Aan de andere kant hoef je bij een stofzuiger zonder zak geen stofzuigerzakken meer te kopen en geniet je van een constante zuigkracht. Ook als het stofreservoir voller raakt.

Robbert Tigchelaar

Robbert Tigchelaar

Robbert Tigchelaar is de oprichter van Vacuumtester.com en is een ware stofzuiger-guru. Met meer dan 10 jaar ervaring in de wereld van elektronische apparaten weet hij als geen ander wat belangrijk is bij een stofzuiger. Als er een nieuwe stofzuiger verschijnt, staat hij dan ook te trappelen om deze uitgebreid te testen.

We will be happy to hear your thoughts

   Leave a reply

   Vacuumtester
   Logo
   Enable registration in settings - general