Beste stofzuiger voor huisdierharen

Het is erg leuk om een kat of hond in huis te hebben, maar…. die haren! Overal kom je ze tegen: op de bank, in het tapijt en zelfs onder de kasten. Het kan soms aardig lastig zijn om deze katten- of hondenharen op te zuigen. Zo blijven ze vaak hangen in hoogpolige tapijten of worden ze simpelweg niet opgezogen door het gebruik van een verkeerde zuigborstel. Een turboborstel kan wonderen verrichten en het opzuigen van dierenharen erg makkelijk maken.

Vandaag de dag zijn er ontzettend veel stofzuigers die speciaal ontwikkeld zijn voor het opzuigen van huisdierharen. Het gaat hierbij verder dan enkel het meeleveren van een dierenharenborstel. Goede stofzuigers voor huisdierharen zijn namelijk ook voorzien van een anti-allergiefilter en soms zelfs een geurenfilter. Want ja, dierenharen kunnen ook gaan stinken.

Bij vacuumtester hebben we onderzoek gedaan naar de beste stofzuiger voor dierenharen. We hebben een beste keuze uitgelicht per model, omdat we niet weten welk model stofzuiger jij vereist.

Beste stofzuiger voor dierenharen in België in 2022

Zakloze stofzuiger
philips fc9745 powerpro expert

Philips FC9745/09 Power Pro Expert

De Philips FC9745/09 PowerPro Expert wordt geleverd met een speciale turboborstel voor dierenharen. Hiermee kun je bijvoorbeeld gemakkelijk hondenharen uit het tapijt zuigen.
★★★★★
Stofzuiger met zak
aeg vx6-2-cr-a

AEG VX6-2-CR-A Animal Edition

De AEG VX6-2-CR-A Animal Edition bestempelen wij als de beste stofzuiger met zak voor dierenharen. Dit model heeft een turboborstel en is voorzien van een HEPA 13 filter. Hiermee is er sprake van een minimale stofuitstoot.
★★★★★
Steelstofzuiger
dyson v15 detect absolute

Dyson V15 Detect Absolute

De nieuwe Dyson V15 komt als beste uit de test voor een steelstofzuiger voor dierenharen. De gemotoriseerde combizuigmond trekt haren eenvoudig uit hoogpolige- en laagpolige vloerkleden. Ook krijg je er een mini-turboborstel bij voor kleinere oppervlaktes.
★★★★★

Belangrijke kenmerken van een stofzuiger voor dierenharen

Wanneer je op zoek gaat naar een stofzuiger voor dierenharen, zijn er een aantal belangrijke punten waar je even goed bij stil moet staan. Zo is het allereerst erg belangrijk dat je let op de aanwezigheid van een turboborstel. Dit type zuigmond maakt het opzuigen van dierenharen stukken makkelijker dan een normale. Daarbij blijft het ook erg belangrijk om te letten op de aanwezigheid van een goed filter onder de motorkap. Het liefst een HEPA filter.

Let op de filters van de stofzuigers

Zowel katten- als hondenharen kunnen bij sommige mensen zorgen voor een allergische reactie. De kans hierop wordt groter als je gaat stofzuigen, omdat dierenharen vaak verspreid worden. Als je stofzuigt met een slecht filter kan het helemaal een probleem worden, gezien de allergenen gewoon weer naar buiten geblazen worden.

Een goed HEPA filter kan de kans op een allergische reactie minimaliseren. Er zijn verschillende HEPA-niveaus: van 12 loopt hij op naar 14. Vanaf daar gaat het over naar een ULPA filter, die nog meer fijne stofdeeltjes uit de lucht filtert. We raden om minimaal te kiezen voor een HEPA 13 filter.

Een goed HEPA filter kan de kans op een allergische reactie van dierenharen minimaliseren.

Naast een HEPA filter kan een stofzuiger ook nog voorzien zijn van een geurenfilter. Dit filter zorgt ervoor dat de stofzuiger minder snel stinkt als je gaat stofzuigen: een veelvoorkomend probleem bij het opzuigen van hondenharen.

hepa filter
Een HEPA filter zorgt voor een minimale stofuitstoot. De kans op allergische reacties wordt hiermee ook sterk geminimaliseerd.

Hoe wij de beste stofzuiger voor hondenharen en kattenharen onderzocht hebben

Voor ons onderzoek naar de beste stofzuiger voor dierenharen hebben we gekeken naar de belangrijke factoren. Zojuist gaven we al aan dat de aanwezigheid van een turboborstel en een HEPA filter minimale vereisten zijn. Maar, wat hebben we nog meer onderzocht? We zetten alle onderzoeksfactoren op een rijtje.

 • Meegeleverde borstels voor dierenharen: we kijken welke borstels je erbij een stofzuiger krijgt en in hoeverre deze geschikt zijn voor dierenharen. Een turboborstel is vaak een vereiste, maar er zijn ook gemotoriseerde borstels. Deze trekken huisdierharen eenvoudig uit hoogpolige vloerkleden.
 • Zuigkracht op zachte vloertypen: natuurlijk kijken we ook naar de zuigkracht van de stofzuiger zelf op zachte vloertypen. Hierbij checken we zowel hoogpolige als laagpolige vloerkleden, maar ook stoffen meubels als banken en stoelen.
 • Stofzuiger filters: welke filters vinden we onder de motorkap van de stofzuiger? Zowel de uitblaasfilters als luchtfilters bekijken we, zodat we goed weten hoeveel procent van de stofdeeltjes uit de lucht gefilterd wordt.
 • Geluidsniveau: bij een woning met dierenharen zijn natuurlijk ook huisdieren te vinden! Een stofzuiger met een hoog geluidsniveau kan een huisdier gestrest maken.

Naast bovenstaande punten onderzoeken we ook standaard factoren van een stofzuiger. Denk hierbij aan het gewicht van de stofzuiger, opbergmogelijkheden, wendbaarheid en de prijs.

Welk model stofzuiger is het beste voor dierenharen?

We hebben in ons onderzoek drie soorten modellen uitgelicht: een zakloze stofzuiger op wielen, een stofzuiger met een stofzak en een draadloze steelstofzuiger. Elk model stofzuiger heeft zijn eigen voor- en nadelen. Zo ook bij de toepassing voor het opzuigen van honden- en kattenharen.

Met of zonder stofzak?

Als we kijken naar een zakloze stofzuiger moet je er rekening mee houden dat je sneller in aanraking komt met dierenharen. Je zal het stofreservoir namelijk boven de prullenbak moeten legen, wat vaak kan resulteren in opwaaiend stof. Bij een sledestofzuiger met een stofzak is dit minder snel het geval: je gooit de stofzak met vuil en al in de prullenbak.

Daarbij is het bij een zakloze stofzuiger veel noodzakelijker om de de filters tijdig te wassen of te vervangen. Een stofzak dient namelijk als extra filter, wat dus ontbreekt bij een stofzuiger zonder zak. Wel geniet je bij een zakloze stofzuiger natuurlijk van het grote voordeel dat je geen stofzakken meer hoeft te kopen.

Draadloze steelstofzuiger of op wielen

Gaat jouw voorkeur uit naar een stofzuiger zonder zak? Dan kun je ook nog kiezen uit een sledestofzuiger op wielen of een steelstofzuiger. Hierbij is het erg belangrijk om bij jezelf na te gaan wat je allemaal wil gaan stofzuigen. Zijn het met name stoffen meubels waar katten- of hondenharen vanaf gezogen moeten worden, dan kun je beter kiezen voor een steelstofzuiger. Hiermee kun je mobieler stofzuigen, gezien het een draadloze stofzuiger is en hij ook gebruikt kan worden als een kruimeldief.

Robbert Tigchelaar

Robbert Tigchelaar

Robbert Tigchelaar is de oprichter van Vacuumtester.com en is een ware stofzuiger-guru. Met meer dan 10 jaar ervaring in de wereld van elektronische apparaten weet hij als geen ander wat belangrijk is bij een stofzuiger. Als er een nieuwe stofzuiger verschijnt, staat hij dan ook te trappelen om deze uitgebreid te testen.

We will be happy to hear your thoughts

   Leave a reply

   Vacuumtester
   Logo
   Enable registration in settings - general